Veckan med Wiman

Björn Wiman:Ett nytt operahus vore en seger över det svenska kulturhatet

Publicerad i dag 08:27

Dela med andra:

På väg till jobbet passerar jag varje dag bygget av den nya arenan vid Globen i södra Stockholm. Fyra svarta betongtorn reser sig likt skräckinjagande konstruktioner ur Sagan om ringen-filmerna mot den mörka januarihimlen. Samtidigt byggs ytterligare en jättelik fotbollsarena i Solna norr om staden och en tredje är under diskussion. Som Fredrik Söderlings reportage i DN förra året (31/10) visade vet ingen vad de ska fyllas med.

På något sätt lyckas samhället ändå alltid få loss pengar till denna typ av arenor. Man kan spekulera i hur reaktionerna skulle bli om politiker och näringsliv lade ner samma mängd energi på att hitta kreativa samarbeten som möjliggjorde bygget av åtminstone en operaarena.

På många sätt är ju operan och idrotten mer likartade än vad man kan föreställa sig vid första anblicken. På 50-talet spelade Gunnar Nordahl fotboll på San Siro i Milano medan Jussi Björling sjöng på La Scala; i dag spelar Zlatan på Nordahls arena medan Nina Stemme gör succé i ”Valkyrian” på den klassiska operascenen. Liksom fotboll är operan ett av få språk som är direkt översättbara över hela världen, liksom fotboll talar operan till känslan före intellektet. Skillnaden är att Sverige har – och har haft – fler världsstjärnor inom operakonsten än inom fotbollen.

Ändå finns det få konstformer som kanaliserar kulturföraktet mer effektivt än klassisk musikteater. Opera!? Gap och skrik! Förgylld stuckatur och vippande lillfingrar! Ska det vara något att slösa skattepengar på? På sin höjd framställs opera som en konstart för kufiska kriminalkommissarier i tv-deckare.

Som DN:s genomlysning av möjligheterna till ett nytt operahus i Stockholm i veckan har visat, är det politiska intresset svalt, inte minst från kulturdepartementet. Några folkpartister och en tidigare socialdemokratisk kulturminister driver frågan. Den senare, Bengt Göransson, berättade i veckan för mig om de föraktfulla fnysningar han mötte inom rörelsen när han förverkligade tanken på ett nytt operahus i Göteborg i slutet av 80-talet. Då fick han hjälp av Volvo. I dag går de svenska direktörerna hellre på hockey.

Man kan argumentera för vikten av ett nytt operahus ur många perspektiv, inte minst vore det ett sätt att återföra operakonsten till dess rättmätiga plats i det sjungande svenska folkets hjärtan. DN:s Martin Nyström pläderade förra söndagen för att operakons­ten måste återvinna sin förmoderna status som folklig mötesplats, vilket inte minst det dyra men populära operahuset i Oslo lyckats med.

Själv tror jag att det kanske främsta skälet till att bygga en ny nationalscen är ett annat. En kulturell prestigebyggnad av detta slag vore ett sätt för det svenska samhället – det vill säga både politiker och näringsliv – att visa att det är lika grundläggande för människan att sjunga som att spela fotboll – och att vi en gång för alla gjort rent hus med den snålställda fientlighet mot konst och kultur som vi borde ha lämnat på de stampade jordgolven.

Ett nytt operahus i Stockholm vore ett unikt segermonument i kampen mot det svenska kulturhatet. Inte minst därför måste det byggas.

Rekommendera denna artikel

Kommentarer(33)

Visar 1-10 av 33. Per sida:

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 33

1.Wiman vill flörta med finkulturen 2.Wiman vill att Opera-töntarna ska gilla hans kultursida 3.Hur många timmar frivilligt arbete skulle Wiman göra på Opera-huset? 4.Hur mycket av sina skatteinbetalningar är Wiman beredd lägga på ett Opera-hus? 5.Wimans störste idol är Evert taube.han kommer aldrig in bland fjantarna på Operan 6.Vem ska sköta censur a´la Wiman i det nya Opera-huset? Fuck finkulturen!

Salinger, 16:20, 16 januari 2011. Anmäl

varje stol på operan subventioneras med 1800 kr/speldag vilket innebär att varje stol behöver nästan 400000kr per år (och det räcker ändå inte) för att det begränsade nöjet ska kunna fortsätta. Och nu vill du och sjöstedt ha en fortsättning på eländet. det motsatta vore bättre - lägg ner operan om den inte klarar sig utan statliga subventioner (en verklighet som många andra konstformer tvingats acceptera under adelsons styre).

lägg ner BW, 16:18, 16 januari 2011. Anmäl

Det största problemet är troligen att detta operahus kommer enbart att spela upp kvoterade operor av våra kvoterade kvinnliga tonsättare. Det är viktig att det är precis 50% manliga och kvinnliga tonsättare. Om de är bra eller inte är ovidkommande. Rättvisan är blind (och dum) Håller med en vis man som sade att denna tid är den tramsigaste i hela världshistorien.....

Q, 15:50, 16 januari 2011. Anmäl

Inte för överklassen? Ja men då vore det ju lätt att hitta en folkrörelse som finansierar allt och sen bygger det i botkyrka där man verkligen behöver opera.

mats, 15:44, 16 januari 2011. Anmäl

Bra skrivet! Jag vill också ha ett nytt operahus!

Tharand, 15:17, 16 januari 2011. Anmäl

Varför tror alla att opera endast är till för överklassen? Jag är absolut inte överklass men har gått några gånger på opera, dock aldrig i Sverige. Det är faktiskt en fantastisk upplevelse och med ett nytt, modernt operahus kanske överklassstämpeln försvinna. Det vore väl härligt med ett coolt kulturmonument där svenska folket kan samlas. Se bara på Oslo - även om staten skjutit till pengar så har det nya operahuset verkligen hjälpt till att marknadsföra Oslo och Norge som kulturort.

Andreas, 15:13, 16 januari 2011. Anmäl

det svenska kulturhatet är fundamentalt sammankopplat med det svenska samhället. Det enda sättet att få bort det är att hela sverige genomgår en metaforfos. Det kommer aldrig att hända. Svenskar är kulturella tölpar som föredrar det rationella och det logiska framför det kreativa. Glöm operan, de som gillar kultur borde flytta utomlands till ställen där man har ett annat synsätt.

svenska tölpar, 15:13, 16 januari 2011. Anmäl

Bra idé med ett nytt operahus i Värtan. Uppfriskande och spännande förslag.

DN läsare, 14:54, 16 januari 2011. Anmäl

Opera är lika tråkigt som psalmer, varför? jo de tillhör en musiksmak som gällde för 200 till 2000 år sedan. Lägg upp en site på nätet för all gammal musik och sång. Ett musikhistoriskt museum.

ola, 14:46, 16 januari 2011. Anmäl

Bygg en ny opera där nuvarande Frihamnen ligger. I området mellan Ropsten och Silja Line kan ett nytt bostadsområde byggas. Ett stockholmskt Manhattan. Här kan nya Operan också ligga. Tunnelbanan dras i en annan sträckning mellan Gärdet och Ropsten. Nya stationer får namn som Operan och Värtan. För övrigt finns redan kultur i området.

NYA OPERAN TILL VÄRTAN Bort med cisternerna, 14:29, 16 januari 2011. Anmäl


Bloggat om artikeln(3)

  • Rätta artikeln
  •  Textstorlek
  • Skriv ut

Nyheter från Nyheter

Sverige utpekas som terrormål

Säpochefen: På lång sikt ser vi att det ökar att Sverige nämns i negativa sammanhang. Det typiska är att Sverige utpekas som ett legitimt mål.

Foto: Ivan Tortorella / AP

Zlatan målskytt i kryssmatch

Milanledning blev 1–1. Zlatan Ibrahimovic bjöd på ett konstmål mot Lecce.

Inga vinnare i England. Fyra söndagsmatcher men ingen vinnare.

Barcelona rycker i Spanien. Real Madrid tappade poäng mot jumbon.

Foto: Scanpix

Rökning skadar kroppen snabbt

Det tar bara några få minuter. Ny forskning från USA ger starka incitament för rökare att fimpa omedelbart.

Foto: AP

Flyktingtragedi utanför Korfu

Minst 20 befaras ha drunknat. Den 35 meter långa fiskebåt de färdades i råkade i sjönöd i en storm natten till söndagen. Över 200 har räddats.

Konst & Form

Årets modedesigner

Nu är Carin Rodebjer redo för New York. Hyllades på fredagskvällens Ellegala för sina mjuka och eleganta kläder.

Dawit Isaak har suttit fängslad
3402 dagar, 14 tim, 51 min och 52 sek.

Arnold Schwarzenegger går back. Den före detta actionhjälten har förlorat stora inkomster under tiden som guvernör.26

Ett nytt operahus i Stockholm vore ett unikt segermonument i kampen mot det svenska kulturhatet.”

Läs Björn Wimans krönika

En ulv i fårakläder. Subaru STI Racing är kul att köra i alla lägen snabbt, kurvigt och forcerat. Den gör 0-100 km/t på 5,2 sek.5

Karin Bojs vetenskapskrönika: Kärlekshormon är även rasisthormon.

Titta vad stor jag är!' är det dominerande argu- mentet i skrytkampen.

Matttias Hermanssons mediakrönika.

Visst har man förstått att nordisk mat ökar i popularitet i resten av västvärlden.”

Läs Jens Linders blogginlägg.

Om Marine Le Pen uppträder som pappas nickedocka får hon begränsad framgång.”

Läs Annika Ström Melins ledarkrönika

Nej så charmant att man erbjuder lakan måste man verkligen inte vara.”

Läs Magdalena Ribbing i Hyfs & stilbloggen.

Bara i Stockholm går folk omkring och lider av PINJEMUN.”

Läs Hanna Hellquists krönika.

”Minuten kan tyckas vara ett obetydligt program i marginalen - jag tror det är värre än så.”

Läs Johan Cronemans tv-krönika.

En bödel för varje rysk bög.”

Läs Lisa Bjurwalds ledarkrönika

Feministisk härskarteknik stryper en viktig debatt”

Läs Hanne Kjöllers ledarkrönika

Valentino må ha skapat många helt perfekta klänningar men det är tråkigt.”

Läs Agnes Braunerhielm i Modebloggen.

Släpp bara in hemmafans.”

Läs Johan Esks krönika

Hatet stänker över i prataomdet-debatten – och de skäggiga riddarna är desamma som alltid.

Catia Hultquists mediekrönika.