Nytt operahus i Stockholm

Nytt operahus kan lyfta Slussen

Publicerad 2011-01-11 11:41

Illustration: Rotstein Arkitekter AB ”Mycket schematisk skiss hur ett operahus kan placeras, inte hur det kommer att se ut”.

När Slussen byggs om skulle ett nytt operahus kunna bli den arena för kulturen som platsen behöver. Förslaget har utretts på Stockholms stads uppdrag. DN har tagit del av skisserna.

Dela med andra:

Två förslag är Södermalm och Blasieholmen

Kungliga operans fd tekniske chef Ulf Hedberg och scenografen Gunnar Steneby vill lägga en ny opera invid Danvikstullskanalen i Masthamnen nedanför Fåfängan, i dag containerlastplats. En framtagen skiss avslöjar en stor scen och två mindre, utomhusscen, repetitionssalar, verkstäder och magasin.

FP-politikerna Madeleine Sjöstedt och Christer Nylander driver lobby för ett nytt operahus bakom Nationalmuseum på Blasieholmen. En tomt där även ett ett designmuseum och ett Nobelmuseum varit på tal.

Inget av förslagen är finansierade.

Kungliga Operan är Sveriges i särklass dyraste konstnärliga institution. Statsanslaget närmar sig en halv miljard kronor årligen. Delas summan med Sveriges nio miljoner invånare skulle det i teorin betyda att varje svensk betalar närmare femtio kronor per år för Operan oavsett var han eller hon än bor i riket.

– En ny opera mitt på Slussen skulle kännas som en opera mitt i Sveriges hjärta. Det finns ingen centralare plats i Stockholm. Slussen är dessutom väl synlig och lätt att nå. Därför antog vi med glädje uppdraget att utreda en möjlighet till operans eventuella placering vid Slussen, säger arkitekten Rickard Rotstein på Rotstein Arkitekter.

Arbetet utfördes för några år sedan på uppdrag av Stockholms stad genom Stadsbyggnadskontoret och Markkontoret. Projektet gjordes på översiktlig nivå, en så kallad förstudie, och anslöt då till arkitektbyrån Nyréns ombyggnadsförslag ”Nya Slussen”. Efter kontakter med Stockholms stad har DN fått ta del av de skisser som presenteras i artikeln.

Rickard Rotstein betonar att en opera vid Slussen skulle bidra till att förstärka kulturens roll vid Slussen som krävs för att balansera den kommersiella sidan när galleriorna byggs som en del av finansieringen av den stora och kostsamma ombyggnaden av Slussen.

– Att bygga en ny opera är inte billigt, att bygga den vid Slussen blir ännu dyrare på grund av besvärliga markförhållanden och svåra tekniska förutsättningar. Men allt som byggs här blir dyrt. Och vill man minska operans volym ovan mark måste man delvis bygga försänkta delar även under vatten, säger Rickard Rotstein.

Två av argumenten för att placera en opera vid Slussen är särskilt starka; en storslagen offentlig arena kan förstärka Slussens roll som mötesplats och ge Stockholm en ny arkitektonisk signumbyggnad. Och platsens centrala och attraktiva läge vid vattnet skulle också vara positivt för operan.

– En byggnad av operans dignitet kan dessutom tona ner det starkt visuella intrycket av trafikens dominans inom nya Slussen, säger Rickard Rotstein.

En opera skulle delvis betyda en omstart för hela Slussenprojektet och möjligtvis skulle en opera kunna lösa upp knutarna som kastat så mycket grus i maskineriet för Slussen.

Rekommendera denna artikel

Kommentarer(187)

Visar 1-10 av 187. Per sida:

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 187

Slussendebatten och Operadebatten integreras. http://tinyurl.com/676gakv

Hans Loord, (Webbsida) 11:39, 14 januari 2011. Anmäl

Alla dessa bakåtsträvare som är så fruktansvärt rädda för förändring och förnyelse borde läsa boken "Vem snodde osten". En perfekt illustrerad och lättläst berättelse om hur bakåtsträvande och förnekelse gör människor till zombies som förgör inte bara sig själva utan även allt i sin närhet.

AR, 13:49, 13 januari 2011. Anmäl

Det här med att slänga ut operan i förorterna är väl allvarligt talat ogenomtänkt populism? Dagens operahus besöks trots åldern av 245 000 mäniskor/år ett nytt hus skulle säkert ha betydligt fler besökare. Att placera en sådan trafikslukare centralt med goda kommunikationer förefaller vara både miljövänligt och logiskt. Och säga vad man vill om Tensta, men är det ett centrum för kultur i Sverige? Sedan är väl Slussen inte så realistisk som placering med tanke på storleken av ett operahus....

A, 11:13, 13 januari 2011. Anmäl

Om man ska bygga en byggnad för att den ska se bra ut där så är ett operahus perfekt för man behöver lägga pengar på att bygga nått inne i byggnaden eftersom ändå ingen går på opera. Så man kan bygga ett stort skal och kalla det opera.

Knustor, 08:54, 13 januari 2011. Anmäl

Om man ska bygga en byggnad för att den ska se bra ut där så är ett operahus perfekt för man behöver lägga pengar på att bygga nått inne i byggnaden eftersom ändå ingen går på opera. Så man kan bygga ett stort skal och kalla det opera.

Knustor, 08:54, 13 januari 2011. Anmäl

Håller med Tony och Anders! Minns rivningsraseriet på 60-talet, nu verkar det klia i fingrarna på samma typ av klantskallar.

Lotta, 08:31, 13 januari 2011. Anmäl

Kommentatorn Tony 22.21 säger allt som behöver sägas i frågan.

ILA, (Webbsida) 07:47, 13 januari 2011. Anmäl

Kommentatorn Tony 22.21 säger allt som behöver sägas i frågan.

ILA, 07:44, 13 januari 2011. Anmäl

Konstigt sätt att "framhäva" Stockholms skönhet alltså. Det blir ju precis tvärt om ifall vi tar och bygger för den gamla vackra bebyggelsen med nya moderna skapelser som mycket sällan uttrycker någon som helst smakfullhet utan mest är fula, fula, fula...turisterna lär hur som haver vad det lider sluta upp med att komma hit...kanske det som är meningen med det hela eller? Våga vara stolta över det vackra som redan finns här i Stan!!!

anders, 01:01, 13 januari 2011. Anmäl

Jag hade full förståelse för detta intressanta förslag. Ända tills jag insåg att det inte är första april i dag.

Snaris, 00:49, 13 januari 2011. Anmäl


Bloggat om artikeln(16)

  • Rätta artikeln
  •  Textstorlek
  • Skriv ut

Nyheter från Nyheter

Sverige utpekas som terrormål

Säpochefen: På lång sikt ser vi att det ökar att Sverige nämns i negativa sammanhang. Det typiska är att Sverige utpekas som ett legitimt mål.

Foto: Ivan Tortorella / AP

Zlatan målskytt i kryssmatch

Milanledning blev 1–1. Zlatan Ibrahimovic bjöd på ett konstmål mot Lecce.

Inga vinnare i England. Fyra söndagsmatcher men ingen vinnare.

Barcelona rycker i Spanien. Real Madrid tappade poäng mot jumbon.

Foto: Scanpix

Rökning skadar kroppen snabbt

Det tar bara några få minuter. Ny forskning från USA ger starka incitament för rökare att fimpa omedelbart.

Foto: AP

Flyktingtragedi utanför Korfu

Minst 20 befaras ha drunknat. Den 35 meter långa fiskebåt de färdades i råkade i sjönöd i en storm natten till söndagen. Över 200 har räddats.

Musik

Dire Straits censureras

I kanadensisk radiostation. Låten ”Money for nothing”, från 1985, kränker homosexuella och får inte spelas i OZ FM.

Dawit Isaak har suttit fängslad
3402 dagar, 14 tim, 55 min och 13 sek.

Arnold Schwarzenegger går back. Den före detta actionhjälten har förlorat stora inkomster under tiden som guvernör.26

Ett nytt operahus i Stockholm vore ett unikt segermonument i kampen mot det svenska kulturhatet.”

Läs Björn Wimans krönika

En ulv i fårakläder. Subaru STI Racing är kul att köra i alla lägen snabbt, kurvigt och forcerat. Den gör 0-100 km/t på 5,2 sek.5

Karin Bojs vetenskapskrönika: Kärlekshormon är även rasisthormon.

Titta vad stor jag är!' är det dominerande argu- mentet i skrytkampen.

Matttias Hermanssons mediakrönika.

Visst har man förstått att nordisk mat ökar i popularitet i resten av västvärlden.”

Läs Jens Linders blogginlägg.

Om Marine Le Pen uppträder som pappas nickedocka får hon begränsad framgång.”

Läs Annika Ström Melins ledarkrönika

Nej så charmant att man erbjuder lakan måste man verkligen inte vara.”

Läs Magdalena Ribbing i Hyfs & stilbloggen.

Bara i Stockholm går folk omkring och lider av PINJEMUN.”

Läs Hanna Hellquists krönika.

”Minuten kan tyckas vara ett obetydligt program i marginalen - jag tror det är värre än så.”

Läs Johan Cronemans tv-krönika.

En bödel för varje rysk bög.”

Läs Lisa Bjurwalds ledarkrönika

Feministisk härskarteknik stryper en viktig debatt”

Läs Hanne Kjöllers ledarkrönika

Valentino må ha skapat många helt perfekta klänningar men det är tråkigt.”

Läs Agnes Braunerhielm i Modebloggen.

Släpp bara in hemmafans.”

Läs Johan Esks krönika

Hatet stänker över i prataomdet-debatten – och de skäggiga riddarna är desamma som alltid.

Catia Hultquists mediekrönika.