VAD ÄR KULTUR?
Det är en bra fråga. Och en relevant sådan i sammanhanget. 

Talar man om ett” kulturhus” faller det sig naturligt att fundera på vad kultur egentligen är. 

Vilka ska ett sånt hus byggas för? Vem hör dit och vem gör det inte?

Det enkla svaret är att allt är kultur. Kultur betyder ”odling” på latin och alla intressen som odlas kontinuerligt skulle därför kunna kallas ”kultur”: oljemålning, klarinettspel, träskulptering - men också getuppfödning, Formel 1 och poker.

I det här sammanhanget - under rubriken ”Startskott”  - har vi dock valt att renodla begreppet.

Vi tycker till exempel inte att idrott per definition är kultur. Inte för att vi är småsinta eller idrottsfientliga utan för att idrotten redan får enormt mycket pengar och mediautrymme – så mycket att den inte behöver trängas i den här båten.

Idrott är en miljardindustri. 

De stora tevebolagen pumpar årligen in ofantliga summor i arrangemang som EM, VM och OS. Det pågår ständigt idrottsarrangemang av dignitet (inbillad eller verklig) nånstans i världen. Tevekanalerna vimlar av sport. Liksom tidningarna. En genomsnittlig lokaltidning har mellan fem och tio sidor sport dagligen. Oavsett om det hänt så mycket av intresse på sportfronten sen man sist rapporterade.

Jämfört med detta spelar kulturen i en lägre divison. Det finns exempelvis oftast bara ett kulturprogram åt gången i teve och radio (just nu Kobra och Kulturen i P1). Sportprogram finns det hur många som helst.

Därför har vi försökt smalna av begreppet i det här sammanhanget. Vi är öppna för diskussion men i korta ordalag menar vi följande när vi pratar om ”kultur”.

- Musik
- Teater
- Film
- Konst (målning, bildkonst, skulptering etc.)
- Litteratur (inklusive poesi)
- Dans

...och sånt som hänger ihop med de olika områdena (instrumentbyggande hör exempelvis intimt ihop med musik. Dekor och scenografi hör ihop med teater etc.).

Vi är medvetna om att vi ger oss ut på ett gungfly med den här (relativt) snäva distinktionen men det finns en poäng i att göra det. 

Många politiker vill idag bunta ihop idrott och kultur i samma lätthanterliga kärve. 

Med det förhållningssättet blir 300+ miljoner på en hockey- och- bandyarena också en satsning på ”kulturen”.

Vi gillar inte det sättet att räkna.

Det blir för enkelt.

Diskussion om det hela lär det bli hur som helst och vi är - än en gång - öppna för en sådan (även om vi kanske inte kommer att fokusera på den i första hand!)