Här har vi samlat artiklar som skrivits om projektet och om sådant som vi tycker är intressant och viktigt i debatten. Var så god!

 

INFORMATION OM STARTSKOTT SOM PDF

Ladda hem Startskott-information som pdf

 

 

SAMLADE INTERVJUER MED STARTSKOTT

Om du vill se ett gäng artiklar med Startskott-kvartetten samlat, klicka här!

 

 

Bygg ett levande kulturstråk!

Som den totala kulturnörd jag är, är jag givetvis för ett kulturhus och hejar på Startskott! Tror dock det är mysigare och mer realistiskt genomförbart i Östersunds kommun med en kulturby på strandområdet från Jamtlibryggan via Östersunds hamn bort mot Minnesgärdet, som allteftersom kan utökas då det finns ekonomi för det. Reservera dock marken för framtidens kultur! (ÖP 2012 06 04)

 

 

Kommunalrådets dröm: kulturhus nere vid Storsjön

Östersund behöver ett kulturhus. Det skulle vara utvecklande för staden och öka tillväxten. Det menar Karin Thomasson (MP), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. (ÖP 2012 06 02)

 

 

Lämna bunkermentaliteten och se kulturen i Östersund

Mitt i den stormande debatten om Östersunds framtida utveckling kan man känna en viss sympati för informationschefen Eva Larsson i hennes och kommunens predikament. (ÖP 2012 06 02)

 

 

– "Vinterstaden" är för snävt som begrepp och kulturens roll för tillväxten måste betonas

Så kan man sammanfatta några av de tydligare inläggen från onsdagens mycket välbesökta kulturdebatt på Storsjöteatern. Teaterfoajén var fylld till sista plats och många fick stå sig igenom både filmvisning och den knappt två timmar långa diskussionen. (ÖP 2012 05 30)

 

 

Här kan du läsa ÖP:s hela reportageserie Kulturstaden!

 

 

Om vi varit ett bandylag hade de fjäskat för oss

Kommunpolitikerna får den informationschef de förtjänar.
"Man kan inte lyfta fram något som inte finns" – jag citerar Eva Larsson, informationschef i Östersunds kommun. Det säger hon angående kulturen i Östersund.(ÖP 2012 05 30)

 

 

Östersund har ett sprudlande kulturliv

Eva Larsson, informationschef på Östersunds kommun, bör uppenbarligen inte få behålla sitt jobb. Hon är nämligen den hittills minst informerade människan i hela den kommun hon jobbar för. I ÖP 28 maj säger hon att Östersund visst skulle lyfta fram kulturen, om det bara fanns någon kultur att lyfta fram. Hon säger, på fullaste allvar, "Det går inte att lyfta fram något som inte finns." (ÖP 2012 05 30)

 

 

De vill visa att Östersund är mer än en hurtig stad


"Den kreativa staden" heter den dokumentärfilm som Jens Ganman och Erik Edlund gjort om den kreativa miljön i Östersund. (ÖP 2012 05 16)

 

 

Arenan drar Modo under isen

Modo Hockey vill bli av med arenan Fjällräven Center som blivit ett sänke för elitserieklubben. (VK 2012 04 28)

 

 

Om luftslott, glaskuber och andra kulturhus

I helgen ägnade Dagens Nyheter fyra sidor åt två exempel på svenska städers misslyckade och svindyra mastodontprojekt.
Det ena var ombyggnaden av Stortorget i Östersund. (2011 11 23)

 

 

Sveriges kulturhus är räknade

Fyra av tio svenska kommuner har i dag ett kulturhus. Husen används framför allt till musik. Det visar en undersökning av vilka kulturbyggnader som finns i landet, gjord av Sveriges kommuner och landsting, rapporterar Sveriges Radios "Mitt i musiken". (LT 2011 11 14)

 

 

Kultur är inte nytta och pengar - den är insikt

"Inte fan blir man friskare av kultur" hävdar förre kulturministern Bengt Göransson.
Med det menar han inte att det bör satsas mindre på kultur. Tvärtom är det tanken att kultur måste vara nyttig som han angriper. Kultur handlar inte om sjukvårdskostnader utan om insikter som förändrar människor, som i sin tur förändrar världen.
I går kom han till Sundsvall och lunchteatern. (ST 2011 11 11)

 

 

Slutsatsen i förstudie om kulturhus: Behov finns

Det ska innehålla ett café, vara centralt beläget och ha långa öppet­tider. Det vill kortfattat kultur­arbetarna att ett eventuellt kulturhus i Östersund ska innehålla – bland annat.
(ÖP 2011 11 11)

 

 

Daniel Kindberg: "Gör mer, surra mindre"

Behövs det ett kulturhus i Östersund och vad bör i så fall ett sådant hus innehålla? På torsdagen presenterade Fältjägaren sin inventering. Vd:n Daniel Kindberg konstaterade att behovet är mycket stort och utmanade både kommunen och näringslivet att ta det på allvar.
– Det är dags att börja göra mer och surra mindre, säger han. (LT 2011 11 10)

 

 

Ett litet steg framåt i kulturhusfrågan

Diskussionen om ett kulturhus i Östersund går vidare. I går kväll samlades kulturföreningar och utövare i Rådhuset. Men redan i morgon presenterar Fältjägaren sin förstudie kring ett kulturhus. (LT 2011 11 09)

 

 

Så blir du bemött av inflyttarservice i Östersund

Lyssna speciellt när reportern frågar hur musikutbudet är i Östersund. Det är väl inte möjligt att kommunen hänvisar till Sundsvall?

 

 

Ett tankeexperiment: bygg ett kulturhus på busstorget

Ett kulturhus borde vara den ultimata mötesplatsen, där ett ständigt flöde skapar förutsättningar för att bra kultur av olika slag ska mötas och möta människorna.
(LT 2011 10 24)

 

 

Var det kulturhuset som gav Luleå serverhallarna?

Östersunds kulturpolitiker struntade i Luleås kulturchefs besök och berättade hur det gick till när Luleå satsade på ett kulturhus. (ÖP 2011 10 19)

 

 

Stolthet kring Kulturens hus i Luleå

En vacker hösthelg har det varit. Konstkrönikan har besökt en utställning i Hackås och funderar lite runt det där med kulturhus och Kulturens hus ... (ÖP 2011 10 18)

 

 

 

Låt oss inte vara sist med ett kulturhus

Östersund behöver ett kulturhus. Kanske inte främst för att vi är trängande behov av en konserthall, det är vi också. (ÖP 2011 10 15)

 

 

Nu drar diskussionen om ett kulturhus i gång igen

I våras lovade Östersunds kommunledning att presentera ett färdigt underlag för beslut om ett framtida kulturhus före nästa val hösten 2014. (ÖP 2011 10 05)

 

 

 

Babybjörns vd: Att bara ha pengar räcker inte

’Den som dör rik, dör vanärad’. Det har jag tagit till mig. (DI 2011 10 01)

 

 

Brittiska musiker kämpar för status

Brittiska musiker har startat en kampanj för att höja musikämnets status i skolundervisningen (ÖP 2011 08 23)

 

 

Här är jag nästgårds med kulturens himmel

Med anledning av kulturhusdebatten i Östersund, har jag på plats i Karlstad tittat på det i januari detta år invigda CCC, vilket står för Congress Cultur Center (ÖP 2011 07 06)

 

 

Konkreta förslag om ett framtida kulturhus

Bygg på länsbiblioteket ett par våningar med övergång till Rådhusgatan. Där skulle ett kulturhus passa perfekt. Det förslaget ger Östersunds kollektiva grafikverkstad.
(ÖP 2011 07 04)

 

 

"Tack Svenskt Näringsliv!"

Genast inser man hur illa det kan gå för den som inte kan tillräckligt mycket om konst och kultur. (Sydsvenskan 2011 06 30)

 

 

Myten om musik besannad

Svenskar rankar musik som viktigare än både sport, film och dagstidningar.

 

 

Nytt konserthus i Malmö blir för dyrt

Årskostnaden för det nya konserthuset var beräknat till 49 miljoner kronor. Nya uträkningar visar på att kostnaden i stället skulle uppgå till 60 miljoner kronor. (DN 2011 06 09)

 

 

AnnSofie Andersson (S) lovar:
– Beslut i kulturhusfrågan före valet 2014

Vad händer efter ”Startskottet” för ett kulturhus i Östersund. Igår kväll möttes kulturfolk och politiker i ett debattsamtal på Gamla Teatern. (ÖP)

 

 

JENS NILSSON: KULTUREN SKAPAR TILLVÄXT (2011 05 27)

Nu är det dags att prioritera kulturen. Det är i den regionala tillväxtstrategin och EU:s strukturfondsprogram som resursfördelningen för de kommande tio åren avgörs. Och det är nu dessa dokument tar form. (LT)

STARTSKOTTSGRUPPEN: KULTUR INTE BARA EN FRÅGA OM TILLVÄXT (2011 05 27)
Svar på Jens Nilssons inlägg ovan

Det är glädjande att Jens Nilsson (i alla fall som privatperson) kommit till insikt i frågan om kulturens betydelse för den regionala tillväxten. (LT) 

 

 

STARTSKOTT! FICK MIG ATT KÄNNA STOLTHET (2011 05 27)

För första gången på de tio år jag har bott här i Jämtland har jag känt mig stolt över att vara kulturarbetare. (ÖP)

 

 

GAMLA FÄRGFABRIKEN NORR BLIR BREDDAT KULTURHUS (2011 05 24)

När söndagens stödgala för ett kulturhus nästan är slut kliver Daniel Kindberg upp på scenen och förklarar att Fältjägaren fastigheter har bestämt sig för att göra ett kulturhus på stadsdel norr. (LT)

 

 
 

 

KOMMUNALRÅDET FICK EN SÄCK MED PENGAR (2011 05 23)

Kommunalrådet Annsofie Andersson (S) fick i dag ta emot vinsten från Startskottsgalan - tänkt som en grundplåt för ett kommande kulturhus. (ÖP)


 

SPRUDLANDE KRAFT FÖR KULTURHUS (2011 05 23)

En sådan imponerande kulturfest! Kön ringlade långt ner i backen utanför Gamla Teatern på söndag kväll långt innan portarna slagits upp. (ÖP)

 

 

650 KR I STARTKAPITAL FÖR KULTURHUSET (2011 05 23)

Varsågod, 650 enkronor. Det här är första steget i projektet, fortsättning följer i höst. (LT)

 

FULLT HUS FÖR STARTSKOTT (2011 05 23)

Vid fem börjar kön utanför Gamla Teatern att växa. En stund efter sex är det fullt. 650 personer minglar, spelar, speed-paintar, stickar, sjunger, tittar och lyssnar.
Startskott! har börjat. (LT)

 

I VIMLET PÅ STARTSKOTT (2011 05 23)

Vimmelbilder från Startskott. (LT)

 

 

STARTSKOTT FÖR ETT KULTURHUS (2011 05 23)

P4 Morgons Lisbet Hermansson gick runt under kvällen och pratade med både kulturutövare, publik och politiker. (SR Jämtland)

 

 

DET VAR LÄNGE SEDAN STAN HADE ETT SÅ GYLLENE TILLFÄLLE (2011 05 21)

Och här kommer poängen, som kan trösta också de bland oss som har betalt för att sköta kommunens finanser – att också kultur kan vara lönsam för en kommun. (ÖP)

 

 

STARTSKOTT UTLOVAR SMÄLLKARAMELLER (2011 05 21)

I morgon, söndag kväll, är det så slutligen dags för ”Startskott”, evenemanget som lyckats få rejäl fart på diskussionen om kulturens plats i Östersund. (ÖP)

 

 

STARTSKOTT! VI VILL HA ETT KULTURHUS HÄR! (2011 05 20)

Intrevju med Lena Byström, Karin Thomasson och Jens Ganman i Mitt I Musiken i P2 (SR)

 

 

KULTURHUS SKA VI BYGGA NÄR VI HAR RÅD OCH DÅ SKA VI GÖRA DET BRA (2011 05 20)

Att vi får vänta några år har ändå det goda med sig, att vi har tid att granska behoven, se möjligheter till olika lösningar att utvärdera för att sedan åstadkomma något riktigt bra. (LT)

 

 

DE KÄMPAR FÖR ETT KULTURHUS (2011 05 20)

Startskotts deltagarlista är över 300 personer lång. Arrangörerna tror på fullsatt. (LT)

 

 

ÖSTERSUND RANKAS LÄGST I LÄNET (2011 05 18)

När Lärarförbundet har tittat på kriterier som terminsavgift, antal elever och kommunens bidrag får skolan plats 133 i Sverige på rankingen. (ÖP)

 

 

KONSTEN ATT JÄMFÖRA KULTURÄPPLEN OCH SPORTPÄRON (2011 05 14)

När det gäller sport halar Östersund fram Stora Plånboken. Det är ett politiskt val, inga hemligheter, öppet redovisat. Och inget som oppositionen tycks ha några invändningar mot heller. (ÖP)

 

 

BÅDE IDROTTSHALLAR OCH KULTURHUS BEHÖVS FÖR ATT FOLK SKA MÅ BRA
(2011 05 11)

Det vore bra om politikerna kunde förstå detta (ÖP)

 

 

ÅTTA PUNKTER FÖR ATT SKAPA ETT RIKARE KULTURLIV I ÖSTERSUND (2011 05 03)

Det börjar bli dags att våga vara mer konkret. Vi bakom den ideella grupperingen Startskott! har formulerat några förslag på hur vi tror att det lokala kulturlivet skulle kunna utvecklas i framtiden. (LT)

Samma artikel i ÖP, du kanske inte behöver läsa exakt samma text, men det kan vara olika kommentarer, vilket också är intressant.

 

 

DET ÄR INTE BARA I ÖSTERSUND SOM ÖNSKEMÅLET OM ETT KULTURHUS ÄR STORT

I centrala Krokom saknas idag en naturlig samlingslokal för evenemang (lite mindre med upp till 150-200 besökare. För större arrangemang finns Krokomshallen). Det saknas också replokaler, utställningslokaler, bio, café mm. Huvudbiblioteket är för litet och dessutom rätt gammalt.

Med anledning av dessa funderingar så är vi en arbetsgrupp som träffats regelbundet sen förra sommaren och tagit initiativet till "Krokoms kulturhus".

Vision, dröm eller verklighet, det får vi se. Men att det behövs, det är vi eniga om.

Bfogade enkla skrivelse (KLICKA HÄR!) har nu gått till kommunstyrelsen där ärendet kommer att finnas med när översiktsplan för Krokoms samhälle skall ses över.

Tänk dig ett kulturhus i Krokom!

/Mats Hurtig
en av initiativtagarna

 

 

VAR SKULLE ETT KULTURHUS KUNNA LIGGA?

Läs intervjun i Citymagasinet Östersund

 

 

EN FRAMTIDSSATSNING SOM SLÅR ALLT ANNAT (nr 4 2011)

I höstas kom boken Da Capo, författad av det socialdemokratiska kommunalrådet Karl Petersen i Luleå. Där berättar han om den långa kampen för att få till stånd ett kulturhus i Luleå. Det invigdes 2007 och i dag beskriver han det som en saga (100% Östersund)

 

 

TÄNDE KULTURHUSDEBATT (nr 4 2011)

Förhoppningen är att ett knökfullt Gamla Teatern med ett digert artistuppbåd ska bli en ögonöppnare för dem som tvivlar på behovet (100% Östersund)

 

 

INTERVJU MED STARTSKOTT

Intervju med tidningen Stadsdel Norr

 

 

ALLA SKA KUNNA TA DEL AV KULTUREN - OAVSETT PLÅNBOK (2011 04 21)

Jag vill stå upp för en kulturpolitik som uppmuntrar till eget skapande, som öppnar museer och kulturens arenor och respekterar det engagemang som landets kulturarbetare står för, skriver Socialdemokraternas ordförande. (DN)

 

 

KULTUR=UTVECKLING (2011 04 13)

Visst är det som om vi alla blivit drogade med en och samma centralstimulantia. ALLT – vården, omsorgen, skolan och järnvägen ska styras efter principen om vinst (LT)

 

 

GALNASTE NYBYGGET: PING-PONG-HOTELLET (2011 04 12)

Artikel om hur man bygger i Kina framöver (DI)

 

 

AVSPARK FÖR KULTURHUSSATSNING (2011 04 05)

Nu har det privata initiativet till att hjälpa Östersunds kommun och kulturlivet att utreda förutsättningarna och behoven för ett nytt kulturhus dragit igång. (ÖP)

 

 

Några stenkast härifrån, på Katarina Bangata, ligger Orionteatern.
Konstnärliga ledare är Stina Oscarsson.
Jag läste nyligen en artikel av henne.
Med en blandning av vrede och sorg beskrev hon hur Sverige förvandlats från ett land där kulturpolitiken varit en viktig del av vår samhällsmodell till något som handlar om pengar, marknad och marginalisering.

"Vi håller på att förhandlas till de framtidens människor som vet priset på allt men inte värdet av något", skrev Stina med en sådan kraft att det tog tid för mig att ta in ordens styrka.

Bibliotek säljs ut. Museibesöken – som ökade med tre miljoner när den fria entrén infördes – har rasat. Kommuner och landsting tvingas dra ner på kulturupplevelser för barn och unga.

I artikeln berättar Stina att hon i enlighet med den nya kulturpolitikens villkor kontaktat de ansvariga i Stockholms stadshus. Hon ville få svar på frågan om hon måste tacka ja till den arrangör som vill betala bra för att hyra Orionteatern för en strippdanstävling.

Partivänner, här – i synen på rätten till ett rikt kulturliv, i försvaret av konstens uppgift att odla våra drömmar, att ges möjlighet att kunna se livet med någon annans ögon – framträder skillnaden i människosyn som tydligast.

Kulturen tar oss i handen och leder oss inåt så att vi bättre förstår vilka vi är. Men handen leder oss också utåt så att vi känner igen oss i andra.

Vi behöver de demokratiska rum som kulturen utgör; Teatrar, bibliotek, samlingslokaler, andaktslokaler och välfärdsstatens institutioner är mötesplatser där vi medborgare träffar varandra och möts som jämlikar.

Låt därför beskedet från denna kongress vara, att svensk socialdemokrati står upp för en kulturpolitik som utrustar människor med vingar, som uppmuntrar till eget skapande genom hela livet, som öppnar museer och kulturens arenor, som respekterar den kunskap, det engagemang, det djup och den bredd som landets kulturarbetare står för.

Ytterst handlar det om synen på människan och människovärdet:
- människan som medborgare i ett samhälle eller människan som kund på en marknad.

Håkan Juholt, inledningen på talet till S-kongressen

 

 

OMTAG KRÄVS I ARENAFRÅGAN (2011 03 21)

Debattinlägg från Moderaterna i LT

 

 

VAR FINNS TARIFFERNA FÖR DRÖMMAR, LUST OCH GLÄDJE? (2011 03 19)

Våra folkvalda politiker framstår vid en jämförelse som blodfattiga pappersvändare, helt oförmögna att tänka en originell tanke eller ens vara intresserade av att ge uttryck för en vision.

 

 

ARTISTSLÄPP! (2011 03 10)

Späckat program på stödgalan (LT)

Artisterna som är klara för kulturgalan (ÖP)

 

 

ÄVEN VI KONSTNÄRER BEHÖVER ETT KULTURHUS (2011 03 14)

Bild- och formområdet har ett minst lika stort behov av detta tänkta kulturhus!

 

 

VÄRNA OM BÅDE KULTUR OCH IDROTT SAMTIDIGT (2011 03 11)

Kulturdebattartikel i ÖP signerad Stefan Hallgren

 

 

STÄDER SOM SATSAR PÅ KULTUR ÄR VINNARE

Det anser Göran Cars, professor vid Tekniska högskolan i Stockholm

 

 

VÄLKOMMEN IN I MATCHEN C (2011 03 07)

Jens Ganmans replik till Susanne Edfelt Sjölings (C) och Bosse Svenssons (C) insändare i ÖP 4 mars

Och här är Karin Thomassons (MP) replik

Här finner du inlägget från Centerpartiets representanter som ledde till ovanstående repliker

 

 

ÖSTERSUND - INTE BARA EN HURTIG STAD (2011 03 05)

Insändare från oss i Startskott i ÖP

 

 

EN VÄRDIG BYGDEGÅRD FÖR ÖSTERSUND (2011 02 25)

Stackars Östersund saknar något som snart sagt varenda byhåla i Jämtland har:
en bygde­gård

 

 

KULTURHUSET SKA BYGGAS UNDERIFRÅN (2011 03 04)

En konstnär, en kulturentreprenör och en ung drivande eldsjäl har satt igång projektet "Kulturnavet" som arbetar för ett kulturhus i Östersund.

 

 

ETT STARTSKOTT BRINNER AV (2011 02)

Ett samtal med Citymagasinet Östersund

 

 

DE AVFYRADE SKOTTET FÖR STANS NYA KULTURHUS (2011 02 26)

Intervju i Länstidningen

 

 

KARIN THOMASSON (MP) TROR PÅ NYTT KULTURHUS 2015 (2011 02 24)

Hårda besparingar väntar den kommunala verksamheten de kommande åren, men trots det räknar Karin Thomasson (MP) med att Östersund ska ha råd med ett kulturhus till 2015.

 

 

KOMMUNEN UTREDER FRÅGAN OM ETT NYTT KULTURHUS (2011 02 21)

Artikel LT

 

 

LÄNET BEHÖVER EN NY KONSERTSAL (2011 02 12)

Hans Lingblom, kommunfullmäktigeledamtot i Östersund (S) uttalar sig i ÖP

 

 

BYGG ETT KULTURCENTER. NU. INTE SEN. NU. (2011 02 09)

Krönika i ÖP

 

 

VI STÖDJER EN NY KULTURARENA! (2011 02 08)

Insändare i ÖP från Studieförbundet Vuxenskolan

 

 

VILL HA BESLUT OM NYTT KULTURHUS FÖRE NÄSTA VAL (2011 02 02)

Kommunalrådet Karin Thomasson i intervju i ÖP

 

 

VISA ATT VI BEHÖVER ETT KULTURHUS (2011 02 08)

Jenny Michanek tycker till i ÖP

 

 

DÄRFÖR BEHÖVS ETT KULTURHUS I ÖSTERSUND (2011 02 02)

Insändare från oss i Startskott i LT

Samma insändare i ÖP

 

 

FLER ARTIKLAR FRÅN ÖP EFTER ATT STARTSKOTT BLEV OFFENTLIGT (2011 01 28)

Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren Fastigheter AB, ger sig in i kampen

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S): Inga nya investeringar före 2013

Ledare: Kulturen behöver plats - även i debatten

 

 

ÖP:S FÖRSTA ARTIKEL OM STARTSKOTT (2011 01 26)

Se tre av initivtagarna titta bistert in i kameran, och läs så klart artikeln

 

 

ETT NYTT OPERAHUS VORE EN SEGER ÖVER DET SVENSKA KULTURHATET (2011 01 16)

Inte minst därför måste det byggas, läs

 

 

GRANSKNING AV MILJARDRULLNINGEN RUNT KOMMUNERNAS ARENABYGGEN

Timbros granskning

 

 

AUDIORAMA, LJUDKONST OCH HÖRSPELSFÖRESTÄLLNINGAR

Artikel i GP om Audioramas premiärföreställning Blodsbröllop (2011 01 25)

Länk till Audiorama

 

 

MONUMENT ÖVER POLITIKER RISKERAR ATT BLI DYRA (2010 06 11)

Med jämna mellanrum undrar ju medborgarna hur politiker med ena handen kan dra åt skolans och omsorgens svångrem, för att med den andra lämna dricks till någon byggmästare.

 

 

AVSKRÄCKANDE ARENAPROJEKT (2010 06 10)

Ledare i Gotlands allehanda

 

 

NYTT OPERAHUS KAN LYFTA SLUSSEN (2011 01 11)

En storslagen offentlig arena kan förstärka Slussens roll som mötesplats och ge Stockholm en ny arkitektonisk signumbyggnad

 

 

VÄXJÖ FRISTAD FÖR FÖRFATTARE (2011 01 15)

Kommunen ska erbjuda bostad och uppehälle för förföljda författare

 

 

VILL RIVA DEN NYA ARENAN (2011 01 12)

Det skulle innebära att arenan för 5,7 miljarder rivs efter bara omkring en månad i bruk

 

 

UMEÅ FÅR NYTT KULTURHUS (2010 12 21)

Klicka här för att läsa artikel ur Västerbottens folkblad

Klicka här för artikel ur Västerbottens kuriren

 

 

DÄRFÖR BEHÖVER STOCKHOLM EN NY OPERA - NU! (2011-01-10)

En oacceptabel arbetsmiljö, omodern scenteknik, dålig akustik och absurda lokalproblem...

 

 

ETT AV DE FÖRETAG SOM JOBBAR MED AKUSTIK

Läs om några svenska byggnationer som inför uppförandet tagit hjälp av experter på akustik

 

 

VAD SKA ALLA ARENOR FYLLAS MED? (Dagens nyheter 2010 10 31)

Ladda artikeln som pdf

 

 

STJÄRNDIRIGENT LÄXADE UPP PRESIDENTEN (Aftonbladet 2010 12 20)

Klicka här för att läsa artikeln

 

 

IF YOU BUILD IT THEY WILL COME (Edmonton journal blogg 2010 09 13)

Länk till artikel om ett omdiskuterat hockeyarena projekt i Kanada

 

 

BESÖK NÅGRA KULTURHUS

Norrköpings kulturhus

Kulturhuset Stockholm

Skövde kulturhus

Vara kulturhus

 

 

ÖDLESEX HINDRAR NY HOCKEYARENA (Expressen 2007 02 11)

Vattensalamandrar stoppar arenabygge

 

 

DYRT ARENABYGGE FÄLLER KOMMUNALRÅD (Dagens samhälle 2010 11 23)

Arenabygget var kostnadsberäknat till 140 miljoner kronor men blev mer än dubbelt så dyrt

 

 

NY ARENA EN DYR HISTORIA (Svenska dagbladet 2007 11 23)

Hammarbys nya arena riskerar att bli dubbelt så dyr som beräknat

 

 

EN DYR ARENA FÖR SKATTEBETALARNA (Norrländska socialdemokraten 2009 09 15)

Det finns en tveksamhet inför ännu en stor investering i en sportanläggning

 

 

DYR NOTA FÖR ARENA I VÄNERSBORG

Artikel ur GT Expressen (2009 09 09)

Och en från Byggvärlden (2010 01 22)

 

 

SAMTLIGA INTERVJUER MED STARTSKOTT

Här har vi samlat de artiklar där Startskotts representanter blivit intervjuade.

I våras lovade Östersunds kommunledning att presentera ett färdigt underlag för beslut om ett framtida kulturhus före nästa val hösten 2014. (ÖP 2011 10 05)

AnnSofie Andersson (S) lovar: – Beslut i kulturhusfrågan före valet 2014 (ÖP 2011 06 01)

Det är glädjande att Jens Nilsson (i alla fall som privatperson) kommit till insikt i frågan om kulturens betydelse för den regionala tillväxten. (LT 2011 05 27) 

Kommunalrådet fick en säck med pengar (ÖP 2011 05 23)

En sådan imponerande kulturfest! Kön ringlade långt ner i backen utanför Gamla Teatern på söndag kväll långt innan portarna slagits upp. (ÖP 2011 05 23)

Varsågod, 650 enkronor. Det här är första steget i projektet, fortsättning följer i höst. (LT 2011 05 23)

Intrevju med Lena Byström, Karin Thomasson och Jens Ganman i Mitt I Musiken i P2 (SR)

Startskotts deltagarlista är över 300 personer lång. Arrangörerna tror på fullsatt. (LT 2011 05 20)

Det börjar bli dags att våga vara mer konkret, här är några förslag på hur vi i Startskott tror att det lokala kulturlivet skulle kunna utvecklas i framtiden. (LT 2011 05 03)

Samma artikel som ovan fast i ÖP, du kanske inte behöver läsa exakt samma text, men det kan vara olika kommentarer, vilket också är intressant.(ÖP 2011 05 06)

 

Förhoppningen är att ett knökfullt Gamla Teatern med ett digert artistuppbåd ska bli en ögonöppnare för dem som tvivlar på behovet (100% Östersund nr 4 2011)

Var kan ett kulturhus ligga? Läs intervjun i Citymagasinet Östersund

Intervju med tidningen Stadsdel Norr

Späckat program på stödgalan (LT 2011 03 10)

Artisterna som är klara för kulturgalan (ÖP 2011 03 10)

Jens Ganmans replik till Susanne Edfelt Sjölings (C) och Bosse Svenssons (C) insändare (ÖP 2011 03 04)

Insändare från oss i Startskott i (ÖP 2011 03 05)

Citymagasinet Östersund nr 1 (feb 2011)

Intervju i Länstidningen (LT 2011 02 26)

Insändare från oss i Startskott (LT 2011 02 02) Samma insändare i ÖP

Se tre av initivtagarna titta bistert in i kameran, och läs så klart artikeln (ÖP 2011 01 26)